TEVMOT

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde Yürütülen Calışmalar

Gökben Arab

Enerji Yöneticisi – Enerji Verimliliği Uzmanı
Enerji Yönetim Birimi
AOSB Bölge Müdürlüğü

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ni (AOSB) TEVMOT Projesine katılma konusunda motive eden unsurlar nelerdir? Projeye ilişkin düşünceleriniz nelerdir?

Öncelikle, enerji verimliliği ile başlayan kariyerimde verimliliğin ne kadar önemli olduğunun farkında olmak ve bu alanda iyileştirme yapma isteği en önemli unsur oldu. AOSB’de bulunan firmaların ilgisi, Bölge Müdürlüğü ve Yönetimin desteği ise en büyük motive kaynağı idi. Firmalar farklı kurumların sağladığı teşviklerden yararlanıyordu fakat enerji verimliliği alanında fazla destek yoktu. TEVMOT ile bu konuda bilinçlenme ve ilginin arttığını gördük. Proje, OSB olarak enerji verimliliğine adım atmada büyük destekçimiz oldu. Firmaların sadece motorlara değil, diğer enerji sistemlerine yönelik görüşlerinin değiştiğini ve bu alanda çalışma başlattıklarını belirtmeleri projenin önemini ortaya koymuş oldu. TEVMOT’un başarısının ve büyümesinin benzer projelerin oluşmasına zemin hazırlayacağına inanıyorum.

Organize Sanayi Bölgenizde proje katılımcısı firmaların ilgileri nasıldır? Firmalardaki enerji verimli motor dönüşümü programı nasıl ilerlemektedir?

Genellikle firmalardan bilgi toplamak zordur fakat TEVMOT için adım attığımızda karşılaştığım ilgi ve firmaların desteği sayesinde bu zorluğu hissetmedik. Gerektiğinde asıl işlerini bir köşeye koyup talep ettiğimiz dökümanların hazırlanmalarını sağladılar. Firmalar verimliliğin önemli bir unsur olduğunu bildikleri için TEVMOT Projesini iş öncelikleri arasına dahil ettiler. Firmaların ve Proje Destek Ofisi Enerji Yönetim Biriminin özverili çalışması sonucunda motor değişim süreci başlamış olup hala devam etmektedir.

 

TEVMOT Projesini bir adım daha ileri götürmek adına önerileriniz ve beklentileriniz varsa paylaşabilir misiniz?

TEVMOT Projesi AOSB’de bulunan firmalara verimlilik konusunda öncü oldu. Projenin daha da genişletilerek destek miktarının ve değişen motor sayısının arttırılması ile daha fazla enerji tasarrufu ve verimliliğe katkı sağlanır. Zira fabrikalarda motor sayısının fazla olması firmaların destekten yararlanmasını kısıtlıyor.

TEVMOT, Organize Sanayi Bölgelerinin dışında da uygulanabilir. Adana’da Organize Sanayi Bölgemizde bulunmayan firmalardan gelen projeye katılım talepleri oldu. Sınırı genişletmek TEVMOT’un devamlılığı ve büyümesi açısından önemli olabilir diye düşünüyorum.

Ayrıca verimliliğe dair yapılan proje ve yatırımlar, motor sistemleri ile sınırlı kalmamalıdır; kazan, buhar sistemleri gibi diğer enerji sistemlerine yönelik projeler oluşturulabilir. Yönetmelikte bahsi geçen projelere başvuru 500 TEP’e kadar düşürüldü. Fakat proje başvuruları için istenilen koşulları yerine getirmek her firma için geçerli olmuyor ve ayrıca 500 TEP altı firmalar bu alanda talepleri olmasına rağmen Projeden yararlanamıyor. Bu işletmelerin de yararlanabileceği projelerin oluşturulması gerektiği kanaatindeyim.