TEVMOT

TEVMOT, Türkiye’de rekabetçi ve sürdürülebilir bir sanayi için KOBİ’lerde enerji verimli motorların kullanımını destekliyor

TEVMOT, Türkiye’de rekabetçi ve sürdürülebilir bir sanayi için KOBİ’lerde enerji verimli motorların kullanımını destekliyor

Kocaeli – 17.12.2021

Türkiye sanayisinin rekabet gücünü ve verimliliğini artırmak, yeni projelerin teşvik edilmesini sağlamak için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü’nün 2014’ten bu yana düzenlediği “Verimlilik Projeleri Ödül Töreni” etkinliği, bu yıl, kısa adıyla TEVMOT olan Türkiye’de KOBİ’lerde Enerji Verimli Motorların Teşvik Edilmesi Projesi’ne yer verdi. TEVMOT desteğinden yararlanan ve işletmelerinde yüksek enerji verimli motor değişimini tamamlayan KOBİ’lere teşekkür plaketleri takdim edildi. 

UNDP Türkiye iş birliğiyle düzenlenen 2021 Verimlilik Proje Ödülleri ve TEVMOT Projesi Plaket Takdim Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton‘ın katılımlarıyla 17 Aralık’ta Gebze Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirildi. Törene 350’den fazla mikro, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmenin temsilcileri katılırken, Organize Sanayi Bölgeleri, kamu ve sivil toplum temsilcileri de yoğun ilgi gösterdi. 

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE MALİYETLERİNİN ÖNEMLİ BİR KISMINI KOSGEB’DEN KARŞILAYACAK ŞEKİLDE TEVMOT PROJESİNİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ

VARANK

Törende yaptığı konuşmasında Bakan Varank, dünyada artan enerji fiyatları dikkate alındığında enerji verimliliğinin, işletmelerin rekabetçiliğinde en önemli hususlardan biri olduğunu kaydederek “Bu nedenle biz de kısa adı TEVMOT olan, Türkiye’de KOBİ’lerde Enerji Verimli Motorların Teşvik Edilmesi projesiyle önemli bir çalışma başlattık. 7 OSB’mizde faaliyet gösteren 33 KOBİ’mizin kullandığı eski motorları yeni nesil verimli motorlarla değiştirdik. Bu işin maliyeti noktasında hem Birleşmiş Milletler hem de KOSGEB ile KOBİ’lerimize önemli destekler sağladık. İşletme geliştirme desteği ile yeni alınan enerji verimli motorların maliyetinin yüzde 60’ını biz karşıladık. Bu motorların yerli belgesi varsa sağladığımız desteği yüzde 75’e kadar çıkardık. Bu sayede şu ana kadar 1000 megavat saatlik elektrik tasarrufu elde ettik.” dedi. 

Varank sözlerine şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönemde maliyetlerinin önemli bir kısmını KOSGEB’den karşılayacak şekilde TEVMOT Projesini yaygınlaştıracağız. Bu sayede gerçekten önemli bir elektrik tasarrufu sağlayacağız. Aynı zamanda karbon emisyonuyla ilgili salımları azaltarak Türkiye’de daha enerji verimli bir alana geçmiş olacağız. Ben bu projeyi gerçekten çok önemsiyorum.  Bu projede ilk örnekleri uygulayan firmalarımızı tebrik ediyorum. Bizler onları adeta bir elçi gibi kullanacağız. Diğer işletmeleri ve firmaları da bu motor değişimi konusunda ikna etmeye çalışarak ülkemizde önemli bir hamleyi başlatmış olacağız.” 

TÜRKİYE’DE SANAYİDE KULLANILAN MİLYONLARCA VERİMSİZ ELEKTRİK MOTORUNDAN ENERJİ VERİMLİ MOTORLARA GEÇİŞ ASLINDA ÇOK DAHA BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜMÜN BAŞLANGICI!

VINTON

UNDP olarak, Türkiye sanayisinin özellikle KOBİ’lerde eski, verimsiz ve çevreyi kirleten elektrik motorlarından yeni, çevre dostu ve enerji verimli motorlara geçişi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile iş birliği yapmaktan onur duyduklarını dile getiren Mukim Temsilci Louisa Vinton, enerji verimli motorların faydalarının sadece işletmelerin enerji faturalarını azaltarak rekabet gücünü artırmasıyla sınırlı olmadığına işaret etti. Vinton, verimli motorlara geçişin aynı zamanda, iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonunu azaltarak dünyamızın yükünün azaltılmasına katkıda bulunacağına dikkati çekti.

“Proje şimdiden önemli sonuçlar elde etti. Yasal mevzuat çerçevesi yenilendi. TSE’nin test ve izleme kapasitesi iyileştirildi. Enerji verimli motorlara geçişi desteklemek üzere yeni bir finansman modeli oluşturuldu. 7 pilot OSB’deki 100 KOBİ dahil olmak üzere kilit paydaşlar eğitimler aldı. Ve bugüne kadar 33 KOBİ’de 254 verimsiz elektrik motoru verimlileriyle değiştirildi.” diyen Vinton, “Değişmesi gereken milyonlarca verimsiz motorun olduğunu biliyoruz ancak enerji verimli motorlara geçişin büyük bir dönüşümü başlatmış olduğundan eminiz.” sözleriyle konuşmasını tamamladı. Sanayi ve teknoloji ekosistemlerinde verimliliğin artırılması, çevreye ve ülke refahına katkı sağlıyor. Verimlilik artırıcı girişimler, özellikle “Erişilebilir ve Temiz Enerji”, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, “Sorumlu Üretim ve Tüketim” ve “İklim Eylemi” olmak üzere Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılmasını destekliyor.

Verimlilik Proje Ödülleri ve TEVMOT Projesi Plaket Takdim Töreni
TEVMOT kısa tanıtım videosu